top of page
  • Vaila Özvarnali & Merlynn van Bussel

Wat is seksuele intimidatie en wat vindt de overheid daarvan? 2/3

Bijgewerkt op: 26 aug. 2021

Hallo, daar zijn we weer!


Zoals jullie misschien is opgevallen is er de laatste tijd veel onrust in de tweede kamer. Achter gesloten deuren wordt gespeculeerd over een herverkiezing, maar of die er ook echt komt is onduidelijk. Zou er een herverkiezing komen, hierbij dan een paar feitjes op een rij als het gaat om de rechten van de LHBTI-gemeenschap. Zo niet, heb je het alvast paraat voor over vier jaar!


Allereerst wat is het ‘LHBTI-emancipatie beleid’? De Rijksoverheid legt uit dat door het geven van aandacht en verspreiden van informatie er een bepaalde begrip en emancipatie ontstaat voor een groep. De LHBTI, zoals hier genoemd staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender en interseks.

"Zo wordt er gestemd over acceptatie op de werkvloer en in de sport, maar word er ook gekeken naar hoe jongeren op scholen meer acceptatie rondom de LHBTI-gemeenschap krijgen."

Als het gaat om dit LHBTI-emancipatie beleid, blijkt het dat Nederland vrij progressief is. De meeste partijen zijn het erover eens dat iedereen gelijke kansen verdient en hier is sociale acceptatie bij nodig. Veel partijen zetten zich hiervoor in. Zo wordt er gestemd over acceptatie op de werkvloer en in de sport, maar word er ook gekeken naar hoe jongeren op scholen meer acceptatie rondom de LHBTI-gemeenschap krijgen. Dit is voor ons als studenten van de HvA erg belangrijk, want je moet altijd bij jezelf beginnen of in dit geval bij de HvA. Wat doet de overheid om ervoor te zorgen dat er ruimte is om jezelf te zijn op school?


Allereerst zijn veel partijen van mening dat de Rijksoverheid moet zorgen dat er meer acceptatie is op scholen en dat er een einde moet komen aan het afwijzen van de LHBTI-gemeenschap, als het gaat om lesmethoden, identiteitsverklaringen en andere manieren waardoor jongeren zich buitengesloten of gedupeerd voelen. Bekende partijen die dit erg belangrijk vinden zijn bijvoorbeeld 50plus, PVdD, D66, VVD, GroenLinks en BIJ1. Desondanks vindt de D66 het minder belangrijk dat de Onderwijsinspectie hiervoor mag ingrijpen, ondanks zij de partij van het onderwijs zijn.


Wat tegenwoordig ook erg belangrijk is zijn de toiletten die voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht welk geslacht je hebt of als je jezelf als non-binair identificeert. Hierover is veel discussie. Veel mensen vinden dat jongens alleen in mannen toiletten mogen en vrouwen idem dito, maar is er geen grijs gebied? Hoe zit het met mensen die interseks, transgender of non-binair zijn? Zou het voor hen niet fijn zijn om eindelijk de vrijheid te hebben om naar het toilet te gaan waar zij gebruik van willen maken? Hier zijn zowel de PvdD en de PvdA het erg mee eens en de CDA is het hier sterk mee oneens.

"Zou het voor hen niet fijn zijn om eindelijk de vrijheid te hebben om naar het toilet te gaan waar zij gebruik van willen maken?"

Enkele partijen hebben helaas niks opgenomen in hun standpunten als het gaat om de LHBTI-gemeenschap. Hierdoor weet jij niet hoe zij hier tegenover staan en kan je wellicht een minder goeie keuze maken. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een stemming van 2019 erbij te halen wat onlangs vaak in het nieuws is geweest.


In 2019 is er een motie geweest binnen de tweede kamer met het volgende standpunt: “Er moet een verbod komen op LGBT- ‘genezing’.” Sluit even een paar tellen je ogen en bedenk voor jezelf of je het hier wel of niet mee eens bent. Wellicht ben je het niet eens met de LGBT, maar ben je oneens met de genezing hiervan.

De enige partijen die hiertegen stemde anno 2019 waren de CDA, FVD, PVV, SGP en de CU.


Wil je jezelf nog verder inlezen? Wij hebben hieronder een lees tip toegevoegd:


Vaila Özvarnali & Merlynn van Bussel

2e jaars studenten Social Work

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page