top of page
  • Vaila Özvarnali & Merlynn van Bussel

Wat is seksuele intimidatie en wat vindt de overheid daarvan? 3/3

Bijgewerkt op: 26 aug. 2021

Hallo allemaal,


We hebben de afgelopen weken veel gecommuniceerd met partijen en willen hier een paar highlights benoemen. Wie neemt echt de tijd om te antwoorden en wat zijn die antwoorden dan?


Uit ons gesprek met de FP kwam naar voren dat zij het belangrijk vinden om een cursus te geven aan mensen die in Nederland komen wonen, om hun de normen en waarden van Nederland bij te brengen. Ook leek het hun verstandig om een aparte les op scholen te geven, waarbij jongeren leren leven (zoals omgaan met geldzaken, hoe vind ik later een huis etc.), maar ook dit soort culturele dingen mee te pakken om homo haat tegen te gaan.

"Wel zijn zij van mening dat er meer seksuele voorlichtingen moeten komen op jongere leeftijd over consent, genot en seksuele geaardheid."

De Piratenpartij dacht hier anders over. Volgens hen is het van meerwaarde om als gemeente hun bewoners veilig te laten voelen door meer camera’s te gebruiken en op te letten bij de verlichting van donkere steegjes. Wel zijn zij van mening dat er meer seksuele voorlichtingen moeten komen op jongere leeftijd over consent, genot en seksuele geaardheid.


Daarnaast hebben wij veel verschillende e-mails ontvangen van onder andere SGP, Henk Krol, BBB, NL Beter en Volt over hun ideeën en standpunten over de LHBTI+ gemeenschap, maar helaas hebben wij geen duidelijk beeld ontvangen van deze partijen en hebben wij ervoor gekozen om dit niet in de blogs te betrekken.


Wij zijn van mening dat het belangrijk is om op jonge leeftijd te beginnen met het onderwijzen, ten aanzien van zelfacceptatie en seksualiteit. Hierdoor groeien kinderen op met minder taboe, waardoor ze minder vragen zullen hebben en hierdoor andere wellicht minder gaan discrimineren als het gaat om seksualiteit. De overheid zou dit in het curriculum kunnen plaatsen bij elke reguliere-, privé- en gelovige school.

"Daarnaast is het belangrijk jongeren te beschermen tegen schadelijk gedrag van andere jongeren, zoals het gebruik van het woord ‘homo’ in een negatieve context."

Het is uiteraard niet de bedoeling dat docenten ook nog eens de kinderen moeten gaan opvoeden, ze krijgen nu al te weinig betaald. Het is wel van belang dat zij al hen vragen beantwoorden zonder hen het gevoel te geven dat ze iets raars vragen. Daarnaast is het belangrijk jongeren te beschermen tegen schadelijk gedrag van andere jongeren, zoals het gebruik van het woord ‘homo’ in een negatieve context.


Wij denken door de taboe rondom seksualiteit te verminderen de kans op seksuele intimidatie of homohaat een stuk kleiner wordt. Het is namelijk vaak zo dat dit voorkomt uit een negatief zelfbeeld, een te grootte ego of nooit ingelicht te zijn geweest over onder andere consent en seksualiteit. Door met je omgeving hierover in gesprek te gaan, zorg je dat mensen gaan nadenken over de consequenties van hun acties. Wellicht maak je er een betere wereld van. Doe dit wel alleen als je je veilig en vertrouwd voelt bij de ander!

"Door met je omgeving hierover in gesprek te gaan, zorg je dat mensen gaan nadenken over de consequenties van hun acties."

Als laatste in ons drieluik aan blogs willen wij jullie meegeven hoe belangrijk het is om te stemmen. Of je het nou met ons eens bent of totaal niet, de politiek is er om ons te vertegenwoordigen.


Gebruik je stemrecht en bedankt voor het lezen!


Vaila Özvarnali & Merlynn van Bussel

2e jaars studenten Social Work

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page